Friday, 10 January 2014

Sotong Terbesar


Kedua Sea Giant Makhluk mencuci darat Bersama Santa Monica pesisir pantai - Penggera Bunyi Lebih radioaktif gigantism
Giant Squid Ditemui Di California Coast Dan Ahli-ahli sains Mengesyaki gigantism radioaktif

Diterbitkan 10 Januari 2014
Oleh Butch Witt

Untuk kali kedua dalam beberapa bulan kebelakangan ini , makhluk laut gergasi telah dicuci ke darat di California. Pertama, ia adalah satu oarfish jarang berlaku yang telah berkembang kepada yang ganjil panjang 100 kaki. Kali ini ia adalah sotong gergasi berukuran kekalahan 160 kaki dari kepala ke hujung rungut .

Gergasi kelihatan berbeza tetapi pakar-pakar percaya bahawa mereka berkongsi satu persamaan penting : mereka kedua-dua datang dari perairan berhampiran Fukushima Dai- ichi Loji Kuasa Nuklear di Daerah Kurahashi Futaba Jepun.

Ahli-ahli sains percaya bahawa berikutan bencana 2011 di Fukushima Dai- ichi Nuklear Kuasa nombor yang tidak diketahui makhluk laut mengalami mutasi genetik yang mencetuskan pertumbuhan tidak terkawal - " . Gigantism radioaktif " atau

Bayangkan ikan tuna yang boleh memberi makan sebuah bandar saiz Austin , Texas. "
Malangnya, kader ini gergasi mutan nampaknya hanyut ke arah benua Pegawai-pegawai tempatan AS di Santa Monica, CA - di mana makhluk yang hanyut ke darat - cuba menenangkan penduduk. " Makhluk ini kelihatan si mati dan juga jika hidup hanya hidup subur di dalam air, " kata Santa Monica Taman Pengurus Cynthia Janggut. "Kami berhasrat untuk bergerak makhluk dalam keping untuk Institut Penyelidikan Scripps supaya mereka boleh mempelajarinya, " kata beliau.

Walaupun belum difahami dengan baik, gigantism radioaktif dikatakan menyebabkan apabila sinaran menyebabkan perubahan kepada bahagian-bahagian yang mengawal pertumbuhan DNA organisma terjejas. Apabila pengawal selia pertumbuhan gagal untuk mengawal pertumbuhan sel, organisma boleh mencapai banyak kali saiz badan tetap itu.

Tempatan pakar gigantism radioaktif Santa Marino College profesor biologi Martin L. Grimm , PhD berkata bencana nuklear mungkin mempunyai beberapa manfaat yang tidak diingini. " Makhluk-makhluk memberi kita peluang untuk mengkaji gigantism radioaktif, " katanya. Grimm percaya bahawa memanfaatkan gigantism radioaktif boleh menjadi seperti memanfaatkan atom untuk mewujudkan tenaga atom. "Bayangkan ikan tuna yang boleh memberi makan sebuah bandar saiz Austin, Texas, " katanya. "Ini adalah kemungkinan gigantism radioaktif. "

Ambil Jaws tetapi membuat dia saiz bangunan pencakar langit Manhattan. "
Lain mendapati makhluk laut gergasi menjadi kebimbangan keselamatan yang berpotensi. Malah sebelum sotong gergasi terdampar , Pengawal Pantai AS telah mengeluarkan "amaran biru" untuk penduduk di tengah dan selatan pantai California "untuk kekal berjaga-jaga. " Semalam Laksamana Sandy Duncan - Roberts berkata bahawa dia akan perlu untuk meningkatkan tahap kesedaran untuk "amaran kuning" yang meminta penduduk untuk " berhati-hati " di sepanjang pantai.

Adakah makhluk laut raksasa satu ancaman bagi mereka di atas tanah ? " Ambil Jaws tetapi membuat dia saiz bangunan pencakar langit Manhattan, " kata Bruce Kenner, seorang ahli biologi marin di UC San Diego. Kenner berpendapat bahawa gigantism mungkin memutarbelitkan sistem navigasi makhluk laut '. "Jika lelaki yang mengambil giliran salah ke pantai itu dia tahap 40 blok bandar membelasah sebelum dia datang untuk berehat, " katanya.

Penduduk bimbang sekarang bahawa makhluk yang kedua telah timbul. " Sebelum kita hanya bimbang tentang tempat letak kereta apabila kita pergi ke pantai, " kata Marquise Griffon . "Sekarang kita perlu bimbang tentang Godzilla [ barangan ] mengejar kami . "

Jika mana-mana penduduk melihat makhluk laut yang luar biasa bersaiz , mereka harus menghubungi hotline Pengawal Pantai Amerika Syarikat pada 1-800-BIG-FISH (atau 1-800-244-3474 ).No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...